Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Φτιάχνουμε υγρό σαπούνι!!!



Για τους φίλους & φίλες με εμπειρία στο «σκληρό σαπούνι» κατ’αρχήν να θυμίσω ότι η συμπεριφορά των λαδιών είναι ακριβώς η ίδια όπως και όταν φτιάχνουν σαπούνι. Από αυτό λοιπόν θα αποφασίσετε για τα λάδια που θα χρησιμοποιήσετε για το υγρό σαπούνι σας προκειμένου να φτιάξετε αφρόλουτρα και σαμπουάν που καλύπτουν τις ανάγκες σας. Επιπλέον, μπορούμε και στο υγρό σαπούνι να χρησιμοποιήσουμε βρώμικα λάδια καθώς η σαπουνωποίηση αφαιρεί τις μυρωδιές!

Τι θα χρειαστούμε;
Λάδια και Βούτυρα
Νερό (υγρό στοιχείο)
Εδώ χρησιμοποιώ εκχύλισμα βοτάνων για σαμπουάν τριχόπτωσης (ρίχνουμε ζεστό νερό σε δεντρολίβανο, εκουιζέτο και δάφνη)
Καυστική Ποτάσσα (KOH)
Θυμίζω πως καυστική σόδα χρησιμοποιούμε για σκληρό σαπούνι (Νάτριο) καυστική ποτάσα (Κάλιο) για υγρό σαπούνι.
Ετοιμάζουμε το μπαίν μαρί (κατσαρόλα με νερό) και ρίχνουμε στο εσωτερικό κατσαρολάκι μας τα λάδια & τα βούτυρα να ζεσταθούν.
Παράλληλα σε ένα άλλο κατσαρολάκι (εκτός μπαιν μαρι) ετοιμάζουμε το εκχύλισμα με την ποτάσα. Ανακατεύουμε εως ότου διαλυθεί πολύ καλά και το μείγμα μας είναι διαυγές.
Απομακρύνω το μπαίν μαρι από την φωτιά και ρίχνω το μείγμα νερο-ποτάσα στα λάδια.
Μυστικό 1ο
Ανακατεύω με μπλέντερ εως ότου γίνει σαν σφιχτή κρέμα (περίπου για 10 λεπτά)
 …και στην συνέχεια αφήνω στο μπαιν μαρι το μείγμα μου….
Αρχίζει σιγά σιγά να σφίγγει…η παρακάτω φωτογραφία είναι μετά από 40 λεπτά στο μπαιν μαρί.
Μυστικό 2ο
Υπομονή…..αφήνω στο μπαιν μαρί μέχρι να φτάσω σε αυτή την υφή…..σαν διαφανής σκληρή βαζελίνη. Η παρακάτω φωτογραφία είναι μετά από 2 ώρες στο μπαιν μαρι.
Εφόσον έχω φτάσει στο παραπάνω αποτέλεσμα ρίχνω τόσο νερό (ή τσάι – εκχύλισμα) όσο είναι το συνολικό βάρος του μείγματος λάδια-βούτυρα-νερό.
  Μυστικό 3ο
Αφού έχω ρίξει το νερό σβήνω το μπαιν μαρί και ανακατεύω συνέχεια εως ότου διαλυθούν τα κομματάκια του σαπουνιού μέσα στο νερό μου. Ανακάτευα περίπου για 30 λεπτά!!
Η παρακάτω φωτογραφία είναι το τελικό αποτέλεσμα του σαπουνιού μου. Ο χρωματισμός οφείλεται στο εκχύλισμα που έβαλα. Αν είχα βάλει σκέτο ελαιόλαδο θα ήταν ελαφρώς πράσινο, αν είχα βάλει ηλιέλαιο θα είναι σχεδόν διαφανές.
Αφού κρυώσει αποθηκεύω σε μεγάλα μπουκάλια και αφήνω το σαπούνι μου να ωριμάσει σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα όποιο στέρεο μέρος του σαπουνιού μου πηγαίνει στον πάτο και όταν θελήσω να μεταφέρω σε μικρότερες συσκευασίες το υγρό σαπούνι είναι καθαρό και απόλυτα διαυγές.
  Tips
Αν θέλουμε η σαπουνωποίηση να γίνει πιο γρήγορα ενώνουμε τα λάδια και το νερό-ποτάσα όταν και τα 2 φτάσουν τους 80 βαθμούς. Επίσης σε εκείνο το σημείο αφού ενώσουμε και χτυπήσουμε με μπλέντερ μπορούμε να προσθέσουμε 3-4 κουταλιές οινόπνευμα καθαρό για να βοηθήσουμε παραπάνω την σαπουνωποίηση. Το οινόπνευμα θα εξατμιθεί μετά από 1 ώρα παραμονής του μπαιν μαρί στην φωτιά.

Το υγρό σαπούνι καθώς κρυώνει γίνεται όλο και πιο πηκτό όπως αυτά της αγοράς. Οσο είναι ζεστό λοιπόν μην αγχωθείτε που θα δείχνει «νερουλό».

Ο καλύτερος τρόπος για να τσεκάρετε ότι το αποτέλεσμα είναι καλό ρίξτε μία κουταλιά της σούπας από το έτοιμο μείγμα σας σε ένα ποτήρι νερό. Αν το διάλυμα είναι διαυγές και όχι θολό τότε τα έλαια έχουν σαπουνωποιηθεί και οι αντιδράσεις είναι ίδιες με το υγρό σαπούνι της αγοράς. Αν δεν σας ικανοποιεί μπορείτε να το αφήσετε λίγο παραπάνω στην φωτιά.

Αν θέλουμε να κάνουμε το υγρό σαπούνι μας «κρεμοσάπουνο» προσθέτουμε 4-5 σταγόνες οξείδιο του τιτανίου και ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε να δώσουμε χρώμα στο υγρό σαπούνι μας προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Περίπου 5 σταγόνες είναι υπερ αρκετές αλλά εσείς αποφασίζετε τι ένταση θέλετε να έχει ο χρωματισμός.

Αν θέλουμε να αρωματίσουμε 0,5% εως 1% από αιθέρια έλαια ή αρώματα είναι υπερ αρκετά καθώς αν βάλετε παραπάνω δεν θα διαλυθούν καλά και ενδεχομένως να θολώσουν το σαπούνι σας.
Ενδεικτική συνταγή
200γρ. ελαιόλαδο
200γρ. λάδι καρύδας (για πλούσιο αφρό)
300γρ. νερό ή αφέψημα ή εκχύλισμα
100γρ. καυστική ποτάσα

Αραιώνουμε τα παραπάνω με 500γρ. νερό ή αφέψημα ή εκχύλισμα οπότε συνολικά έχουμε περίπου 1200γρ υγρό σαπούνι.
Καλή επιτυχία!


2 σχόλια:

  1. Ροζμαρία, καλησπέρα. Σε είχα γνωρίσει στο πρόγραμμα του δήμου της Αθήνας και από τότε δε μπορώ να σε ξεχάσω! Είναι όλα καταπληκτικά αυτά που μας μετέδωσες και έχω εφαρμόσει τα πάντα! Έχω όμως ένα πρόβλημα. Μου έγινε διαχωρισμός μετά τη σαπωνοποίηση! Χρησιμοποίησα 500 γρ. ελαιόλαδο (δικό μου δαφνέλαιο), 65 γρ. σόδα (νατρίου), 150 γρ. νερό βρύσης (μήπως εκεί οφείλεται;) και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (διαλυμένο πρώτα στο νερό, προτού ρίξω τη σόδα). Αφού έκανα όλα τα βήματα που πρέπει με τα θερμόμετρα και τα 40 λεπτά χτύπημα, μοίρασα το πηχτό μείγμα στα καλούπια αλλά μετά από λίγα λεπτά το είδα να διαχωρίζεται και να ανεβαίνει επάνω η λαδιά! Τι μπορεί να φταίει; Μπορώ να κάνω κάτι για να το σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονυσία μου επειδή οι υπολογισμοί σου είναι σωστοί , ένας είναι ο λόγος του διαχωρισμού!
      Βιάστηκες !!!! Έριξες το μείγμα στα καλούπια νωρίτερα απο ότι έπρεπε. Ήθελε και άλλο ανακάτεμα. Φυσικά το συγκεκριμένο σαπούνι μόλις απομακρύνεις το λαδάκι που έχεις στην επιφάνεια θα σφίξει κάποια στιγμή αλλά σου προτείνω να τα χρησιμοποιήσεις για πλύσιμο ρούχων ή πιάτων γιατί θα είναι πολύ αλκαλικά.
      Το αλάτι αν θέλεις να το βάζεις (σκληραίνει το σαπούνι) θα το προσθέτεις αφού γίνει η σαπουνοποίηση, σαν πρόσθετο δηλαδή. Να ξέρεις όμως ότι εφόσον χρησιμοποιείς καυστική σόδα (νάτριο) ήδη υπάρχει αλάτι στην σύσταση. Το αλάτι το χρησιμοποιούμε κυρίως στην καυστική ποτάσα (κάλιο) αν θυμάσαι και απο την γιαγιά!!
      Φιλιά και καλή επιτυχία σε επόμενη συνταγή!!

      Διαγραφή